...

Hämeenkatu 19, 05800 Hyvinkää

Avoinna ma-pe 8-18

asiakaspalvelu@napalmi.com

napalmi.com /

Ukkosen jälkeen tietokoneeni ei käynnisty, missä vika?

Tilaa uutiskirje

Ukkosen jälkeen tietokoneeni ei käynnisty, missä vika?

Ukkosella usein etenkin pöytätietokoneet ovat vaarassa

Kesämyrskyt ja ukkoset voivat aiheuttaa tuhoa kotitalouksissa erityisesti elektroniikkalaitteissa. Suojaamattomassa talossa kannattaa ottaa tärkeät sähkölaitteet, kuten televisio, puhelin ja tietokone kokonaan irti seinästä. Myöskin UPS-laitteella saa suojattua tärkeitä laitteita ja voi sähkökatkon aikana tarjota varavirtaa estäen laitteen sammumisen.

Jos olet huomannut, että tietokoneesi ei käynnisty ukkosen jälkeen, syynä voi olla sähköpiikin aiheuttama vika. Tyypillisesti ja kokemuksemme mukaan yleisimmin 2 komponenttia voi vaurioitua ukkosesta: Yleisimmin virtalähde ja harvemmin myös emolevy. Oireena on se, että tietokoneen virtanappia painamalla ei koneeseen tule mitään eloa, eikä välttämättä mitkään ledivalot mene päälle. Kannettavassa tietokoneessa virtalähde eli laturi hajotessaan ei lataa tietokonetta eikä pidä sitä akun loppumisen jälkeen päällä.

Vian diagnosointi

Ensimmäiseksi tarkista sulake ja että tietokoneen käyttämä pistoke saa virtaa esimerkiksi laittamalla puhelin lataamaan siihen, jos puhelin latautuu on pistoke kunnossa. HUOM. Tietokoneen huoltotoimet ovat aina omalla vastuulla. Suosittelemme että viet koneen paikalliseen tietokonehuoltoon tutkittavaksi. Tämän jälkeen on hyvä testata tietokoneen virtalähde.

Virtalähteen tarkistaminen

Tarkista, että virtalähde toimii oikein. Voit kokeilla toista virtalähdettä, jos sinulla on sellainen käytettävissä. Mikäli kone lähtee käynnistymään toisella virtalähteellä, niin vanha virtalähde on rikki. Suuressa osassa pöytätietokoneista on standardin mukaiset virtalähteet, jotka saa helposti vaihdettua. Pienemmän kotelon malleissa voi olla sopivan virtalähteen sopivuus fyysiseltä puolelta varsin tarkkaa.

Jos tietokone ei käynnisty siltikään, on todennäköisesti myös emolevy rikki.Jännitepiikki voi myös vaurioittaa emolevyä, mikä voi estää tietokoneen käynnistymisen kokonaan. Seuraavaksi pitäisi kokeilla toista emolevyä. Jos tietokoneen huolto ei tässä vaiheessa ole kannattavaa, niin tiedostot voi todennäköisesti vielä pelastaa. Mikäli olet epävarma tietokoneiden kanssa kannattaa viedä tietokone suosiolla tietokonehuoltoon.

Napalmi tietokonehuolto Hyvinkää Uusimaa. Palvelualue: Hyvinkää, Helsinki, Riihimäki, Vantaa, Nurmijärvi, Tuusula, Hausjärvi, Jokela ja lähialueet
, ,