...

Hämeenkatu 19, 05800 Hyvinkää

Avoinna ma-pe 8-18

asiakaspalvelu@napalmi.com

napalmi.com /

Ajankohtaista

Tilaa uutiskirje

 • Kannettavan tietokoneen sarana rikki? Näin tietokoneen voi korjata

  Tietokoneen sarana rikki?

  Tietokoneen kannen toistuva avaaminen kuormittaa saranaa ja siihen kiinnittyviä osia, kuten näytön takakantta, kannettavan tietokoneen pohjaa tai näppäimistötasoa. Yleensä rikkoutumisen aiheuttaa tietokoneeseen tullut isku tai liian kireällä oleva sarana.

  Mikä oikeasti rikkoutuu?

  Tyypillisesti sarana itsessään on kestävä ja menee harvemmin rikki. Yleensä kiinnitys pettää joko näytön takakannesta tai pohjasta / näppäimistötasosta (riippuu tietokoneen mallista mihin kiinnittyy).

  Jos kiinnitys hajoaa ylhäältä, pitää mahdollisesti vaihtaa näytön takakansi ja tarvittaessa näytön kehykset (bezel). Huonolla tuurilla tietokoneen malli on sellainen, että koko yläosa näyttöineen pitää vaihtaa, jos osia ei myydä erikseen. Jos kiinnitys hajoaa alhaalta, voi olla että pitää vaihtaa pohja ja/tai näppäimistötaso kannettavasta tietokoneesta.

  Korjauksen hinta

  Kuten kuvauksesta voi päätellä, voi rikkinäisten osien määrä vaihdella. Parhaimmillaan korjaus voi olla100 € luokkaa ja pahimmillaan useita satoja. Tietokone kannattaa tuoda tutkittavaksi tietokonehuoltoon, jotta vialliset osat ja korvaavien hinnat saadaan selvitettyä. Kalliimmissa tapauksissa kannattaa ehdottomasti hyödyntää kotivakuutusta jos mahdollista.

  Onko tietokone muutenkin tiensä päässä? Hanki uusi tietokone helposti ja jatka siitä, mihin jäit!

  Myymälästämme saat tietokoneet voimasanoja säästämällä. Asennamme käyttämäsi ohjelmat, tulostimet ja siirrämme tiedostot uuteen tietokoneeseen, jolloin pääset heti nauttimaan surffailusta ja nopeasta tietokoneestasi! Tietokoneen käyttöönottoasennus maksaa 50 €, muualta ostetuissa tietokoneissa 100 €. Mikäli arvostat mukavuuttasi, voit myös tilata lisäksi loppuasennuksen kotiin, jolloin hyödyt kotitalousvähennyksestä ja saat rauhallisen ja mukavan opastuksen uuden tietokoneen saloihin kodin rauhassa. Kotikäynti maksaa 80 € / tunti.

  https://napalmi.com/tietokonehuolto/
 • F-securen tuki Windows 8.1 tietokoneisiin on päättynyt 31.5.2024

  F-secure ei enää suojaa Windows 8 tietokoneita

  Windows 8.1 tuki on jo loppunut 10.1.2023, mutta virustorjuntaohjelmistot, kuten F-secure ovat vielä toimineet niissä. Nyt on kuitenkin tullut muutos.

  F-Secure lopetti Windows 8.1 -käyttöjärjestelmän tukemisen 31.5.2024 eikä F-secure enaää voi taata tuoteturvallisuutta näille tietokoneille. Eli jos käytössäsi on Windows 8.1 tietokone ja jokin näistä virustorjunnoista, kannattaa sinun joko päivittää tietokone Windows 10:een tai hankkia uusi tietokone:

  • F-secure
  • Elisa Tietoturva
  • Telia Turvapaketti
  • DNA Digiturva

  Windows 10 -päivitys 80 €

  Pystymme päivittämään vanhan tietokoneen todennäköisesti Windows 10 käyttöjärjestelmään. Windows 10 tuki kuitenkin loppuu 14.10.2025. F-secure mahdollisesti tarjoaa tietoturvapäivityksiä tästä vielä pidempään.

 • Ukkosen jälkeen tietokoneeni ei käynnisty, missä vika?
  https://napalmi.com/tietokonehuolto/

  Ukkosella usein etenkin pöytätietokoneet ovat vaarassa

  Kesämyrskyt ja ukkoset voivat aiheuttaa tuhoa kotitalouksissa erityisesti elektroniikkalaitteissa. Suojaamattomassa talossa kannattaa ottaa tärkeät sähkölaitteet, kuten televisio, puhelin ja tietokone kokonaan irti seinästä. Myöskin UPS-laitteella saa suojattua tärkeitä laitteita ja voi sähkökatkon aikana tarjota varavirtaa estäen laitteen sammumisen.

  Jos olet huomannut, että tietokoneesi ei käynnisty ukkosen jälkeen, syynä voi olla sähköpiikin aiheuttama vika. Tyypillisesti ja kokemuksemme mukaan yleisimmin 2 komponenttia voi vaurioitua ukkosesta: Yleisimmin virtalähde ja harvemmin myös emolevy. Oireena on se, että tietokoneen virtanappia painamalla ei koneeseen tule mitään eloa, eikä välttämättä mitkään ledivalot mene päälle. Kannettavassa tietokoneessa virtalähde eli laturi hajotessaan ei lataa tietokonetta eikä pidä sitä akun loppumisen jälkeen päällä.

  Vian diagnosointi

  Ensimmäiseksi tarkista sulake ja että tietokoneen käyttämä pistoke saa virtaa esimerkiksi laittamalla puhelin lataamaan siihen, jos puhelin latautuu on pistoke kunnossa. HUOM. Tietokoneen huoltotoimet ovat aina omalla vastuulla. Suosittelemme että viet koneen paikalliseen tietokonehuoltoon tutkittavaksi. Tämän jälkeen on hyvä testata tietokoneen virtalähde.

  Virtalähteen tarkistaminen

  Tarkista, että virtalähde toimii oikein. Voit kokeilla toista virtalähdettä, jos sinulla on sellainen käytettävissä. Mikäli kone lähtee käynnistymään toisella virtalähteellä, niin vanha virtalähde on rikki. Suuressa osassa pöytätietokoneista on standardin mukaiset virtalähteet, jotka saa helposti vaihdettua. Pienemmän kotelon malleissa voi olla sopivan virtalähteen sopivuus fyysiseltä puolelta varsin tarkkaa.

  Jos tietokone ei käynnisty siltikään, on todennäköisesti myös emolevy rikki.Jännitepiikki voi myös vaurioittaa emolevyä, mikä voi estää tietokoneen käynnistymisen kokonaan. Seuraavaksi pitäisi kokeilla toista emolevyä. Jos tietokoneen huolto ei tässä vaiheessa ole kannattavaa, niin tiedostot voi todennäköisesti vielä pelastaa. Mikäli olet epävarma tietokoneiden kanssa kannattaa viedä tietokone suosiolla tietokonehuoltoon.

  https://napalmi.com/tietokoneiden-yleiset-oireet-ja-aiheuttajat/
 • Puhelut ei toimi? Tietyissä Huawein puhelimessa näyttö muuttuu mustaksi puhelussa tai puheluikkuna ei tule näytölle

  Huawei puhelimien puhelut ei toimi

  Viime viikkojen aikana tietyt Huawein puhelinmallit (myös allekirjoittaneen) ovat alkaneet olemaan puheluiden kanssa käyttökelvottomia. Puhelin rupeaa sammuttamaan näyttöä puhelun tullessa tai ollessa päällä ja/tai puhelua vastaanottaessa puheluikkuna ei aukea. Ilmoituskeskuksessa saattaa puhelu vilkkua, mutta vastausnappi ei toimi. Tämä tekee vastaamisesta mahdotonta. Myöskin puhelun ollessa päällä (mikäli sellaisen onnistuu tekemään) voi näyttö olla täysin musta tai puhelin on alkunäytössä. Puhelua ei enää saa suljettua muuten kuin sammuttamalla puhelimen kokonaan.

  Ongelman ilmeisesti aiheuttaa jonkin päivityksen aiheuttama bugi tai epäyhteensopivuus. Bugi aiheuttaa Huawein oman Puhelin-sovelluksen toimimattomuuden.

  Näin korjaat puhelut Huawei puhelimissa takaisin toimintaan

  Päivitys 25.5.24: Osalla ongelman on aiheuttanut Google Play palveluiden ja Google Mapsin välimuisti.

  Vaihtoehto 1: Google Play palveluiden ja Google Mapsin tietojen tyhjennys

  Osalla ongelma on korjaantunut poistamalla tiedot Google Mapsista Ja Google Play palveluista (Google Play Services). Tämä poistaa puhelimessa olevat tallennetut tiedot näiden sovellusten osalta ja vaatii mm. palveluihin uudelleen kirjautumista Google-tilillä, onhan tunnus ja salasana tallella? Vaihtoehto 2 voi olla helpompi vaihtoehto. Joillakin ongelma on myös toistunut myöhemmin uudestaan jos tekee vaihtoehto 1:n mukaan!

  Google Maps

  1. Mene Asetukset -> Sovellukset
  2. Laita hakuun ja valitse ”Maps”
  3. Valitse ”Tallenustila” ja paina ”poísta tiedot”

  Google Play services tai Google Play palvelut

  1. Mene Asetukset -> Sovellukset
  2. Etsi ”Google Play palvelut” tai ”Google Play services”
  3. Paina ”Tallennustila” ja paina ”poista tiedot”
  4. valitse poista kaikki tiedot

  Vaihtoehto 2: Vaihda puhelinsovellusta

  Tämä ratkaisu on toiminut tähän mennessä kaikilla.. Kolmannen osapuolen puhelinsovelluksen asentamisessa on kuitenkin riskinsä mm. tiedonkeruun suhteen.

  Ensiksi käynnistä puhelin uudelleen, pidä näytönlukitusnappia pohjassa ja valitse ”käynnistä uudelleen”. Sitten Play Kaupasta pitää asentaa jokin toinen ”Puhelin (dialer)” -ohjelma, esimerkiksi ”Right dialer” ja asettaa se oletusohjelmaksi puheluihin. Tämän jälkeen ongelman pitäisi korjaantua. Yksi varteenotettava vaihtoehto on hankkia uusi puhelin.

  https://www.youtube.com/watch?v=BkbQ1346Tns&t=4s
  Tässä video-ohje ongelman korjaukseen

  Muuta ajankohtaista…

  https://napalmi.com/puhelimien-ja-tablettien-kayttoonottoasennukset/
  https://napalmi.com/2024/05/10/kun-windows-10-22h2-paivitys-ei-asennu-kb5034441/
 • Kun Windows 10 22H2 päivitys ei asennu (KB5034441)

  KB5034441 -Windows 10 päivitys paikkaa tietoturva-aukon, minkä avulla kyberhyökkääjät voivat ohittaa tietokoneen BitLocker -salauksen WinRE:n avulla. Valitettavasti suurin osa käyttäjistä ei pysty päivittämään päivitystä, koska kovalevyn pienessä palautusosiossa ei ole päivityksen vaatimaa 250 Mt:tä vapaata tilaa. Vika ei ole käyttäjässä vaan ongelmana on alkujaan liian pieneksi jätetty palautusosio.

  Päivityksestä tekee kiusallisen se, että Microsoft ei ole vieläkään tarjonnut korjauspäivitystä. Ongelman korjaamiseksi Microsoft on julkaissut ohjeen, kuinka voit omalla vastuulla päivittää manuaalisesti osioon lisää tilaa. Ohje ei ole helppo ja päivittäjällä on riski omien tiedostojen ja käyttöjärjestelmän hukkaamiseen mikäli korjauksen tekee väärin. Joissakin kokoonpanoissa ohje ei myöskään toimi. Voit lukea ohjeen täältä.

  HUOM. Mikäli tietokoneessi ei ole WinRE-palautusosiota, niin et tarvitse tätä päivitystä. WinRE:n käytössäolon voi tarkistaa suorittamalla seuraavan komennon järjestelmänvalvojan oikeuksin suoritettavassa komentokehotteessa: reagentc /info

  Mikäli WinRE on käytössä, niin tulosteessa näkyy Windows RE tila, jonka arvo on Käytössä.

  Suosittelemme, että käytät laitettasi osaavassa tietokonehuoltoliikkeessä saadaksesi päivityksen asennettua, lisäksi suosittelemme, että otat tietokoneesi tärkeistä tiedostoista varmuuskopiot ennen toimenpidettä!

  Sinua voisi kiinnostaa:

  https://napalmi.com/2024/04/10/nain-paivitat-windows-10-ja-11-kayttojarjestelman/