fbpx

Hämeenkatu 19, 05800 Hyvinkää

Avoinna ma-pe 8-18 & la 10-14

asiakaspalvelu@napalmi.com

napalmi.com /

Tietokoneen kasaus

Tilaa uutiskirje

Tietokoneen kasauspalvelu

Tietokoneen kokoaminen alk. 80 €

Kasaamme pöytäkoneet myös asiakkaan osilla ja opastamme komponenttien valinnassa. Autamme kasausongelmissa ja vaihdamme myös yksittäisiä komponentteja.

Tietokoneen emolevyn kasaus

Tietokoneen kasaus ja ongelmien vianselvitys

Napalmin tietokonehuolto kasaa asiakkaille tietokoneita eri käyttötarkoituksiin. Hyvin usein korjaamme asiakkaiden itsekasaamia koneita.

Tässä listaa yleisimmistä ongelmista tietokoneen saapumiseen meille toimimattomana asiakkaan itsensä kasaamana:

Yleisimmät viat asiakkaan itsekasaamissa tietokoneissa


1. Tietokone ei käynnisty

Emolevyn BIOS-versio ei tue uutta hankittu prosessoria (CPU).
Varmista ennen tietokoneen osien tilausta että CPU support sivulta löytyy vastaava Ryzen tai Intel suoritintuki emolevyn bios-versiolle. Mikäli tuki prosessorille tulee vasta myöhemmissä versioissa, niin varmista emolevyn manuaalista että se tukee USB-flashia ilman prosessoria, jotta voit päivittää tikulla tai verkon ylitse BIOS.n. Voit aina varmistua uusimmasta versiosta tilaamalla BIOS-päivityksen myyjältä emolevyyn. Usein emolevyjen mukana tuleva BIOS-versio on asetettu jo paljon ennen viimeisimpiä CPU-malleja. Emolevyn BIOS-version voit yleensä tarkastaa laatikossa olevasta tarrasta missä on nelinumeroinen koodi (esim. 0201 on BIOS.0201 versio) tai niissä lukee erikseen BIOS-version 0102 ja mahdollisesti kuukausi ja vuosi. Tämän vian korjaamme päivittämällä BIOSin ja testaamalla toiminnan. Joskus prosessoria asentaessa asiakas on tiputtanut suorittimen sockettiin ja vääntänyt sieltä pinnin. Näitä on onnistuneesti saatu kohdistettua ja väännettyä takaisin. Älä yritä itse väännellä vääntyneitä johtimia vaan tuo se meille niin kokeilemme. Metalli väsyy helposti ja katkeaa.

2. Tietokone ei käynnisty ongelmitta ja kaatuu hetken käytössä

Useimmiten vikana on suoraan yhteensopimattomat muistit. Varmista tilausvaiheessa emolevyn memory support -sivulta että emolevy (motherboard) tukee tilattuja muisteja (memory, ddr3, ddr4, ddr5). Tuettujen muistien listasta voit ettiä muistien pitkällä koodilla yhteensopivuuksia ja tuettuja nopeuksia. Usein muistit saadaan toimimaan BIOS-päivityksen ja muistin asetusprofiilien (x.m.p tai EXPO) tai nopeuksien manuaalisella asetuksella. Joissain malleissa muistiasetukset voivat nostaa CPU-taajuuksia yli tuettujen ja aiheuttaa siten vakausongelmia.

3. Tietokone kuumenee käytössä ja sammuu tai jumittaa.

Tämä vika todella yleinen kasatuissa koneissa.Jäähdyttimen asennus vaatii ohjeiden tarkkaa seuraamista. Hyvin usein jäähdyttimen asennukseen on käytetty väärän mittaisia ruuveja tai vääriä korokepaloja, jolloin suoritin jaa irti jäähdyttimestä. Joskus jäähdyttimen pohja on cpu:n sivussa, ettei suoritin saa kunnon kosketusta. Todella paljon tehoa käyttävillä suorittimilla (Ryzen 9, Intel i9) on tärkeää varmistaa CPU:n TDP -arvo, mikä kertoo viitteellisesti jäähdytykseen tarvittavan lämmönsiirtokyvyn määrän watteina. Jäähdytinten ohjeista löytyy tarvittavat TDP-arvot. Konetta päivittäessä voit esim. Noctuan jäähdyttimillä tilata uuteen emolevyyn sopivat adapterit edullisesti. Varmistu vain että jäähdyttimen teho on tarpeeksi hyvä.

4. Tietokoneessa ei elonmerkkejä.

Selkeästi yleisin vika on väärä kasaus emolevyn osalta. Joissain emolevyissä on irrallinen IO-plate metallisuojakilpi takaportteja varten. Näissä joskus on erityisesti usb-porttien kohdalla klipsut, mitkä saattavat epähuomiossa mennä USB-portin tai Ethernet portin tai HDMI portin sisään ja aiheuttaa oikosulkua käynnistäessä. Toinen toistuvasti vastaan tuleva ongelma on että emolevyn kiinnitykseen käytettävät korokepalat (messingin väriset riser holkit) puuttuvat ja emolevy on suoraan pellissä kiinni ruuveilla. Tämä aiheuttaa sen että näytönohjain eikä taka io-portit kohdistu ja kytkeydy. Pahimmillaan emolevy vääntyy rikki tässä yhteydessä. Kiinnitä lisää risereita jokaista emolevyn kiinnitysreikää varten ja aseta kaikki ruuvit. Tehokkaat jäähdyttimet ovat todella painavia ja voivat vääntää emolevyn rikki. Joskus emolevyn leveä 24 tai 20 pinninen liitin on huonosti kiinni. Varmistu että liitin on pohjassa ja lukitusklipsu lukittuu. On suositeltavaa tukea emolevyä takapuolelta samalla kun painaa liittimen kiinni. Liitin voi olla todella kireä. Sama koskettaa emolevyn 4 tai 8pinnistä lisävirtaliitintä ja näytönohjaimen lisävirtaliitintä.

5. Käyttöjärjestelmän asennus ei löydä levyä.

Usein ongelmana on liian vanha bios-versio uudelle nvme-levylle mikä ei tue ko. levyä vielä. Monet palvelinkoneet vaativat erillistä ajuria asennusvaiheessa, jotta asennus löytää levyosiot.

6. Tietokone kaatuu pelatessa.

Yleisin syy on kuumeneminen ja erityisesti huolimattomasti asennettu CPU-jäähdytin. Joskus ongelmaa voi aiheuttaa vialliset pelitiedostot tai liian vanhat ajurit. Huomioithan että on suotavaa kytkeä näyttökaapeli suoraan näytönohjaimen portteihin eikä emolevylle. Jotkin pelinäytöt vaativat erillisen ajurin asentamista toimiakseen ongelmitta.

7. USB-portit ei toimi tai kuulokeportit eivät toimi.

Syynä usein vääntynyt liitin erityisesti USB3 headerin osalta emolevyllä. Liitin voi vahingossa mennä rikki kasauksen yhteydessä sitä viistoon kytkettäessä. Etuääniportit vaativat emolevylle kytketyn audiokaapelin.

Vääntynyt emolevyn pinni
Emolevyn vääntyneen pinnin suoristusta väärin asennetun prosessorin seurauksena

Sinua voisi kiinnostaa..

Tutustu muihin tietokonevikoihin

Tutustu Hyvinkään tietokonehuoltoon

Tutustu myymälän tarjontaan