fbpx

Hämeenkatu 19, 05800 Hyvinkää

Avoinna ma-pe 9-17

asiakaspalvelu@napalmi.com

napalmi.com /

Modeemi vai reititin, onko niillä eroa?

Tilaa uutiskirje

Modeemi vai reititin, onko niillä eroa?

Modeemi ja reititin: Mitä eroa niillä on?

Nykyään, kun internet on olennainen osa arkeamme, on lähes joka kotitaloudessa pääsy internettiin. Internettiin yhdistävästä purkista puhutaan usein modeemina tai reitittimenä. Monille nämä laitteet saattavat kuitenkin olla teknisesti monimutkaisia ja vaikeita erottaa toisistaan. Tämä artikkeli pyrkii selventämään, mitä modeemi ja reititin ovat, ja mikä on niiden välinen ero.

Mikä on modeemi?

Modeemi (modulaattori-demodulaattori) on laite, joka yhdistää kotisi internet-palveluntarjoajan verkkoon. Sen tehtävänä on muuntaa internet-palveluntarjoajalta tuleva signaali sellaiseksi, että kotiverkko voi sen ymmärtää. Käytännössä se siis muuntaa analogisen signaalin digitaaliseen muotoon ja päinvastoin.

Modeemi voi olla esim. kaapelimodeemi, joka käyttää kaapeli-TV-verkkoa, tai ADSL-modeemi, joka käyttää puhelinlinjaa. Ilman modeemia kotisi ei pystyisi yhdistämään internetiin, sillä se on linkki kodin ja internet-palveluntarjoajan välillä.

Modeemi on usein mm. kerrostaloissa ristikytkennässä, johon asukkaat yhdistyvät reitittimellä.

Mikä on reititin?

Reititin on laite, joka jakaa internet-yhteyden useille laitteille kotonasi. Kun modeemi yhdistää kotisi internetiin, reititin ottaa vastaan tämän yhteyden ja jakaa sen edelleen tietokoneille, puhelimille, tableteille ja muille laitteille joko langattomasti (WiFi) tai kaapeleilla (Ethernet).

Reitittimen avulla voit siis luoda kotiverkon, jossa kaikki laitteet voivat kommunikoida keskenään ja käyttää internetiä samanaikaisesti. Reititin myös ohjaa liikennettä niin, että data löytää tiensä oikealle laitteelle. Se toimii ikään kuin liikenteenohjaajana kotiverkossasi.

Modeemin ja reitittimen ero

Yksinkertaisesti sanottuna, modeemi yhdistää kotisi internetiin, kun taas reititin jakaa tämän yhteyden eri laitteille kotonasi.

  • Modeemi: Yhdistää kotisi internet-palveluntarjoajan verkkoon.
  • Reititin: Jakaa internet-yhteyden kotiverkon laitteille.

Yhdistelmälaitteet

Nykyään markkinoilla on myös yhdistelmälaitteita, jotka sisältävät sekä modeemin että reitittimen yhdessä paketissa. Tämä tekee asennuksesta ja käytöstä helpompaa, sillä tarvitset vain yhden laitteen internet-yhteyden luomiseen ja jakamiseen. Nämä ovat hyvin yleisiä nykyään.

Muista katsoa tuotekuvaus laitetta ostaessasi ja kysyä tarvittaessa apua

Varma tapa löytää oikea laite, mikä sopii kotisi tai työpaikkasi verkkoon, on kysyä laitetta internet-palveluntarjoajaltasi. Voit myös pyytää tarjousta ja apua meiltä.

TP-link modeemi ja reititin

Nykylaitteissa on useimmiten molemmat: modeemi ja reititin. Kuvassa TP-LINK Archer VR400 modeemi ja reititin (yhdistelmälaite!) Tyypillisesti modeemista tai reitittimestä puhuttaessa tarkoitetaan juurikin yhdistelmälaitetta.

Katso tuotesivu