fbpx

Hämeenkatu 19, 05800 Hyvinkää

Avoinna ma-pe 9-17

asiakaspalvelu@napalmi.com

napalmi.com /

Edullisen tietokoneen hankinta: näillä ohjeilla et kadu ostostasi

Tilaa uutiskirje

Edullisen tietokoneen hankinta: näillä ohjeilla et kadu ostostasi

Näillä ohjeilla saat hankittua edullisen tietokoneen, mitä ei tarvitse todennäköisesti lähivuosina vaihtaa uuteen.

Kun harkitset edullisen tietokoneen hankintaa, voi olla helppo sortua ostamaan halvin mahdollinen tietokone marketista. Iso 17.3″ näyttö ja halvin mahdollinen hinta on tyypillisin resepti huonolle tietokoneelle Jos marketissa on halvalla myynnissä isonäyttöinen tietokone muutamalla sadalla eurolla, on todennäköisesti tietokoneen prosessori ja muut ominaisuudet huonoja. Sinulle jää käyttöön hidas tietokone, mitä ei voi myöhemmin parantaa millään muulla, paitsi uuden tietokoneen hankinnalla.

Oikeat ominaisuudet huomioonottamalla varmistat että et joudu katumaan ostostasi. Luettelemme alla tärkeimmät ominaisuudet, mitkä on otettava huomioon, jotta tietokoneesi ei ala heti yskimään peruskäytössä.

Varmista, että käyttöjärjestelmä on haluamasi (Yleensä Windows 11)

Esimerkiksi ChromeOS käyttöjärjestelmällä olevat tietokoneet ovat usein edullisimpia, mikäli koet että Android-puhelimen kaltainen käyttöjärjestelmä on riittävä, niin Chromebookit ovat ihan hyvä vaihtoehto Mikäli Chromebookki on riittävä nettisurfailukone, ei välttämättä koneen tarvitse muilta ominaisuuksilta olla niin tehokas verrattuna Windows-tietokoneeseen. Jos teet töitä tietokoneella tai haluat perinteisen tietokoneen perinteisellä käyttöjärjestelmällä, varmista että tietokoneessa on Windows 11 -käyttöjärjestelmä

Vähintään 256GB SSD-kovalevy ja mahdollisuus vaihtaa levyä myöhemmin

Ensimmäinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on tietokoneen tallennustila. Monissa edullisissa tietokoneissa on valmiiksi asennettu SSD-levy, joka parantaa huomattavasti käyttöjärjestelmän ja ohjelmien nopeutta verrattuna perinteisiin kiintolevyihin (HDD). Etsi tietokonetta, jossa on vaihdettava SSD, ei emolevyyn integroitu. Tämä mahdollistaa tallennustilan päivittämisen tulevaisuudessa, jos tarpeesi kasvavat. SSD-levyjen hinnat ovat laskeneet merkittävästi, joten suuremman tai nopeamman SSD:n hankkiminen myöhemmin ei ole iso investointi.

Vähintään 8GB RAM-välimuistia ja päivitettävä välimuisti

Toinen tärkeä tekijä on tietokoneen keskusmuisti eli RAM. Suosittelemme vähintään 8 gigatavun RAM-muistia aloitukseen, mutta varmista, että tietokoneessa on mahdollisuus lisätä muistia myöhemmin. Tämä on erityisen tärkeää, jos käytät raskaita sovelluksia tai pidät useita ohjelmia auki samanaikaisesti. Lisämuisti parantaa suorituskykyä ja tekee tietokoneen käytöstä sujuvampaa. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa ja pöytäkoneissa muistin lisääminen on suhteellisen helppoa ja edullista. Mikäli tietokoneella tehdään töitä, suositelemme suoraan 16GB RAM-muistia, sillä perusnettiselaimet ja niiden välilehdet ahmivat sitä nykypäivänä runsaasti.

Vähintään AMD Ryzen tai Intel i3-Prosessori

Pahin pullonkaula nykypäivänä on useimmiten liian heikkotehoinen prosessori. Prosessori on tietokoneen sydän, ja sen teho vaikuttaa suoraan laitteen suorituskykyyn. Edullisissa tietokoneissa on hyvä etsiä vähintään Intel i3 (mitä isompi numero i-kirjaimen perässä, sitä tehokkaampi prosessori) tai AMD Ryzen -tehoinen prosessori. Nämä prosessorit tarjoavat riittävästi tehoa päivittäisiin tehtäviin, kuten nettiselaamiseen, tekstinkäsittelyyn ja videoiden katseluun. Ne selviytyvät myös kevyistä editointitehtävistä ja monista muista yleisistä käyttötarkoituksista ilman suurempia ongelmia.

Alla lista prosessoreista, mitä on mm. hyvä välttää:

 • Intel Celeron
 • Intel Pentium
 • AMD Athlon

Mielummin liian pieni näyttö kuin liian suuri näyttö

Tyypillisesti pienemmissä 14″ tietokoneissa on paras hinta-tehosuhde. Tiesitkö että voit myöhemmin liittää tietokoneesi erilliseen, vaikka 27″ näyttöön ja käyttää tietokonettasi pöytäkoneena? Muutaman tuuman tinkauksella saat paremmin liikuteltavan, paremman tietokoneen, paremmalla akunkestolla ja hinnalla.

Seuraa tarjouksia!

Ei kannata hätäillä tietokoneen oston kanssa. Katso yleisimpiä verkkokauppoja läpi ja seuraa tarjouksia tietokoneista. Hyvällä tuurilla voit saada jo 400-500 €:n hinnalla hankittua järkevän ja oikeasti hyvän tietokoneen peruskäyttöön, mikä ei tehojensa puolesta hyydy myöhemmin.

Entäs käytetty yrityskone?

Tutustu kunnostettuihin yrityskoneisiimme, mitkä ovat Windows 11 yhteensopivia ja niissä on vähintään 2v takuu!

Käytetty yrityskone on erinomainen vaihtoehto, kannattaa kuitenkin varmistaa, että tietokoneessa on viimeisin Windows 11 käyttöjärjestelmä ja se, että se tukee myös virallisesti Windows 11 -käyttöjärjestelmää. Jos tietokoneeseen on asennettu kikkailemalla Windows 11, voi olla, että myöhemmin tulee todennäköisemmin yhteensopivuusongelmia.

Windows 11 vaatimukset:

 • Järjestelmän laiteohjelmisto: UEFI, suojattu käynnistys. 
 • TPM: Trusted Platform Module (TPM) versio 2.0. 
 • Näytönohjain: Yhteensopiva DirectX 12:n tai sitä uudempien kanssa, WDDM 2.0 -ajuri.

Muistilista tietokoneen ostajalle

 • Windows 11 -käyttöjärjestelmä
 • Vähintään 256GB SSD-kovalevy ja mahdollisuus vaihtaa levyä myöhemmin
 • Vähintään 8GB RAM-välimuistia ja päivitettävä välimuisti
 • Vähintään AMD Ryzen tai Intel i3-Prosessori

Hyviä ostoksia ja menestystä uuden tietokoneesi kanssa!

Tietokoneen ostamisopas

Meiltä uudet tietokoneet asennettuna avaimet käteen -periaatteella.

Katso tietokonevalikoimamme täältä.

Hinnasto

 • Käyttöönottoasennus myymälässä: 50 €, muualta ostetut tietokoneet 100 € (Jatka siitä mihin jäit: tiedstojen siirto vanhasta koneesta, perusohjelmien asennus, tulostimen asennus ja verkkoonyhdistys, käytönopastus)
 • Loppuasennus kotiin: 80 € / tunti (kotitalousvähennättävä!)
, ,